
Olanda are o problemă de … bălegar.
Suedia, una de … dopuri.
Olanda, cea mai „green” țară a UE, are o problemă cu emisiile de metan de la fermele sale de vaci.
Cel puțin așa spun studiile – cantitatea de bălegar produsă de vacile din fermele olandeze este de 4 ori mai mare decât nivelul maxim admis de programul Natura 2000, iar Olanda nu deține tehnologia necesară reciclării acestui produs al vacilor. M-aș fi așteptat ca inventivii olandezi să știe cum să transforme mormanele de bălegar în îngrășământ sau biogaz, dar se pare că nu există astfel de debușeuri, de unde și programul guvernelor succesive ale Țărilor de Jos de reducere a efectivelor de vite și chiar de închidere a fermelor, programe care au stârnit mânia fermierilor (aceștia au acum un partid parlamentar) și a oamenilor de rând.
Așa cum rezultă, însă, dintr-un articol recent din politico.eu, ONG-urile de mediu, în special Greenpeace, precum și instanțele progresiste olandeze, au obligat statul olandez să reducă prin orice mijloace bălegarul, inclusiv prin închiderea forțată a fermelor.
Întrucât, în ciuda reglementărilor din programul Natura 2000 și a deciziei instanței olandeze, guvernul a decis să prelungească perioada închiderii fermelor cu 5 ani, până în 2035, sunt șanse mari ca cei din Comisia Europeană să amendeze sever Olanda pentru non-conformitate.
Asta în condițiile în care mai toată lumea politică europeană (minus verzii și Renew) vrea relaxarea sau chiar anularea Green Deal.
Așadar, guvernul olandez are acum o problemă de rah… pardon, de bălegar.
2. O Directivă din iunie 2019, cu nr. 2019/904, a impus minunat de eficienta și inteligenta măsură europeană de a ratașa dopul de plastic la PET-ul cu băuturi.
Justificarea de atunci a fost că pe malurile nemțești ale Mării Nordului se găseau cca 40 de dopuri de plastic la 100 de metri de plajă, iar în Suedia media era de 46.
În anul 2024, ONG-ul suedez „Să Păstrăm Suedia Curată” a numărat 144 de dopuri la o sută de metri de plajă.
Așadar, numărul dopurilor de plastic cu care omul nordic poluează planeta este mai mult decât triplu, după 5 ani de aplicare a măreței Directive.
Respectivul ONG sugerează că lumea, frustrată fiind de această măsură birocratică stupidă, detașează în mod deliberat dopurile și le aruncă pe plajă sau în mare, pentru a protesta contra Directivei.
Suedia are, așadar, o problemă de rah… pardon, de dopuri.
Doar noi toți avem aceste probleme, căci suntem europeni și ne mândrim că suntem cei mai buni la reglementare și birocrație.