
Eu sunt binecuvântat cu privilegiul de a-mi purta pașii, gândurile și idealurile de mai mult de 34 de ani pe holurile Facultății de Drept din București, pe sub statuile legislatorilor antici greci și romani, pe lângă magnificele colonade de la intrare și pe sub uluitoarea cupolă a Aulei Magna. De fiecare dată când sunt în acea clădire, mă simt ca într-un templu. Mai precis, în Templul Dreptului și al Libertății.
Așa ar trebui să fie pentru toți studenții, turiștii și participanții la evenimentele din acea clădire.
Am un al doilea privilegiu (cândva nesperat de țăranul de la țară care mi-s): de mai mult de 20 de ani sunt amfitrionul unui eveniment științific anual intitulat Conferința Dreptul Afacerilor.
Această conferință a fost întotdeauna un forum de dezbatere, unde au fost aduse în atenția mediului academic și profesional, precum și a opiniei publice, cele mai noi, preocupante și ofertante instituții, curente și politici legale și economice la nivel național și internațional. Practic, a fost poarta prin care teme majore ale Dreptului Uniunii Europene și politici publice europene în domeniul protecției consumatorilor, al insolvenței, al pieței de capital, al fiscalității, al contractelor și al noilor tehnologii au pătruns în spațiul nostru juridic național, academic și profesional.
Această conferință a fost și este un forum profund pro-european.
Anul acesta sunt la a 16-a ediție.
Conferința Dreptul Afacerilor 2025 se derulează în Aula Magna a Facultății de Drept din București, în perioada 22-23 mai 2025.
Am intitulat conferința de anul acesta Despre provocările dreptului și despre riscurile la adresa economiei de piață în era crizelor succesive și suprapuse, tocmai în spiritul inovației, al polemicii și provocării, dar și dintr-o profundă angoasă cauzată de pervertirea vizibilă a principiilor, a teoriei și a practicii dreptului sub impactul imperativului salvării de la consecințele crizelor, imperativ care poate determina derapaje totalitare.
Anul 2024 a fost plin de noutăți juridice și provocări la adresa economiei de piață și a democrației.
Atât la nivelul Uniunii Europene, cât și la nivel național, legislația a fost amendată și suplimentată în mod masiv, unele acte normative fiind grav atinse de morbul hiper-complexității și al prolixității.
La nivelul Uniunii Europene, efervescența normativă a fost vizibilă mai ales în domeniul digital și al reglementărilor de mediu ori ecologice. În domeniul digital, s-a depășit deja cifra de o sută de reglementări, fiind emis inclusiv anul trecut un Regulament al Inteligenței Artificiale. Este în pregătire chiar și un proiect de reglementare a obligațiilor non-contractuale ale IA, ca și când IA ar fi o persoană, iar nu un lucru.
Reglementările dedicate luptei cu carbonizarea și cu schimbările climatice sunt din ce în ce mai intimidante (prin hiper-complexitate și caracter punitiv) și mai greu de receptat și digerat de întreprinderile vizate (prin obligațiile cronofage și „birocratofile” de raportare). Directivei sustenabilității, care datează din 2022, i s-a adăugat în 2024 o Directivă a durabilității, ambele fiind în prezent din ce în ce mai contestate – o mare parte din establishmentul politic solicită suspendarea sine die a aplicabilității lor. Notăm că, în cazul Directivei durabilității, o asemenea amânare ar fi regretabilă, întrucât partea cea mai interesantă este cea dedicată drepturilor omului, care se impun și corporațiilor, iar nu numai statelor. Regulamentele privind serviciile sau piața digitală au ca scop declarat protecția consumatorilor și a competiției comerciale pe piață, însă aceste acte normative s-au dovedit a fi mai degrabă utilizate ca instrumente de cenzură și ca frână a dezvoltării economice a actorilor europeni ai pieței. Sunt semne vizibile că Digital Services Act (DSA) este în vizorul co-legiuitorilor europeni (Consiliul și Parlamentul), pentru o viitoare modificare de substanță sau chiar anulare, având în vedere că, aparent, se îndepărtează de la principiile și fundamentele Tratatelor UE.
De asemenea, la nivel european sunt în dezbatere un proiect de directivă privind armonizarea anumitor aspecte ale insolvenței, precum și un anteproiect de regulament privind răspunderea comercianților și a platformelor digitale non-UE pentru produsele cu defecte sau contrafăcute.
La nivel național, efervescența creativă și instabilitatea legislativă au fost perceptibile mai ales în domeniul fiscal și contabil – digitalizarea comerțului și a relațiilor întreprinderilor cu statul a fost promovată și suprapusă pe nisipurile mișcătoare ale fiscalității glisante românești ca un fel de panaceu care ar trebui să aducă la buget colectarea mult visată, printr-un simplu click pe butonul user-friendly al sistemului. Evident, este departe de a fi un succes.
În plan intern, fiscalitatea este în continuă schimbare, principalele probleme practice fiind ridicate de reglementările relative la e-Factură, e-TVA și e-Transport. Sunt importante, de asemenea, modificările taxării și cele privitoare la unele facilități fiscale. Un domeniu important al acțiunii civice sau cetățenești, sponsorizarea și mecenatul, este profund afectat de reglementările relative la „austeritatea” fiscală. De asemenea, regimul juridic al proprietății și conceptul în sine de libertate economică (sau chiar personală) sunt serios puse în umbră de reglementările relative la obligativitatea plăților cu instrumente care nu presupun numerar (cash).
În considerarea celor de mai sus, dezbaterile vor fi organizate pe mai multe paneluri și workshopuri, distribuite pe durata a două zile.
Conferința va fi susținută de specialiști din mediul academic și din mediul judiciar, precum și de reprezentanți ai sistemului financiar-bancar și ai instituțiilor relevante de reglementare și control în domeniul protecției consumatorilor și al concurenței.
Temele secțiunilor și ale atelierelor practice se vor concentra pe 6 dintre domeniile cele mai vizate și afectate de acest trend al remodelării dreptului sub impactul crizelor, respectiv: inteligența artificială, insolvența și restructurarea, guvernanța corporatistă, fiscalitatea, e-commerce și industria transporturilor.
Agenda conferinței poate fi consultată aici: