Când timpul costă: cum o licitație anulată a adus penalități uriașe pentru București

În anul 2020, imediat după ce a câștigat primul mandat de primar general al Capitalei, Nicușor Dan a determinat anularea unei proceduri de atribuire prin licitație a unui contract multianual pentru tramvaie, pe care ar fi urmat să îl încheie Societatea de Transport București cu Electroputere Pașcani, câștigătoarea licitației.

A fost un șir lung de procese. STB a pierdut, Electroputere a câștigat / degeaba, căci achiziția a fost anulată (și, ulterior, achiziția s-a făcut cu societatea învinsă în 2020 la licitație, dar agreată de Nicușor Dan).
Electroputere a obținut, la zi, obligarea STB la penalități de 0,1% pe zi de întârziere, până la perfectarea contractului de achiziție de tramvaie. Penalitatea, în valoare absolută, este de 305 mii de lei pe zi.
La finalul zilei (to the end of the day, cum zic corporatiștii care se exprimă în clișee ca să pară deștepți), această datorie imensă a STB o să treacă la PMB, deci la noi. Explicația, mai jos.

Cronologie :

În data de 31.07.2020, Electroputere Pașcani este declarată câștigătoare a licitației pentru achiziția de tramvaie de către Societatea de Transport București, suma pentru 40 de tramvaie fiind de 305 milioane de lei (458 de milioane pentru 60 de tramvaie și 763 de milioane pentru 100 de tramvaie).
Pentru că STB nu știa prea sigur dacă are sau nu suma necesară achiziției, în data de 31.12.2020 (!!?) procedura a fost anulată chiar de către STB. Electroputere Pașcani este anunțată, tot în acea zi, că se anulează procedura întrucât Primăria Generală a Capitalei a anunțat că nu are bani pentru a finanța obiectivul de investiții.
În urma contestației Electroputere Pașcani, în data de 19.02.2021, Comisia Națională de Soluționare a Constestațiilor (CNSC) a decis anularea deciziei de anulare a licitației și a dispus continuarea procedurii de achiziție.
Decizia CNSC a rămas definitivă, prin respingerea de către Curtea de Apel București a plângerii STB.
Deci, STB trebuia să ia tramvaiele de la Electroputere Pașcani.
Cu toate acestea, tot pe motiv de lipsă a finanțării de la PMB, entitatea contractantă, STB, decide din nou să anuleze procedura, pe data de 23.08.2022.
În decizia de anulare a anulării licitației, CNSC arată destul de clar și logic că simpla pasare a unor adrese între instituții nu prezintă probe ale imposibilității de executare și, deci, nu există nicio justificare a anulării unilaterale a licitației chiar de către entitatea contractantă, STB. Oportunitatea încheierii contractului nu se mai discută post – factum, ci trebuia analizată la momentul lansării licitației. Oricum, lipsa prevederilor bugetare necesare finanțării achiziției este culpa proprie a entității contractante, iar o astfel de culpă proprie nu poate fi invocată pentru a se libera de obligații.

Între timp, PMB a făcut rost de bani, dar a achiziționat alte tramvaie, de la societatea care pierduse licitația în anul 2020.

(notă: au fost două licitații, pentru două loturi de tramvaie; la ambele licitații, a participat și Astra din Arad; pe prima a pierdut-o, în favoarea unor turci; pe a doua a câștigat-o, în defavoarea Electroputere Pașcani; STB a fost dată în judecată de ambele firme românești și a pierdut de fiecare dată; doar că STB a respectat deciziile instanțelor numai în cazul Astra, nu și în cazul Electroputere; de ce, nu se știe, dar poate află DNA sau parchetul general european, EPPO, al dnei Kovesi)

În urmarea trecerii anilor de la data la care era obligată să perfecteze contractul, Curtea de Apel București obligă Societatea de Transport București (STB) să plătească Electroputere Pașcani penalități de 0,1% pe zi de întârziere, aplicate la valoare contractului pentru 40 de tramvaie, adică la suma de 305 milioane de lei. Pe fiecare zi de întârziere, suma de care vorbim se ridică la 305 mii lei. Penalitatea curge din data de 12.12.2023. Pe un an, vorbim de cca 100 de milioane de lei. Pe doi ani, de 200 de milioane de lei.
Întrucât PMB trebuia să finanțeze acest contract și, în plus, conform art. 224 Cciv, are răspundere patrimonială pentru datoriile instituțiilor din subordine, PMB va ajunge, în final, să suporte această sumă, pe care îi va lua din taxele noastre majorate și din cheltuieli sociale.

O fi sau nu cazul ca organele de anchetă penală, precum și opinia publică, să se întrebe de ce Nicușor Dan a pus discreționar STB și PMB în această situație?

O fi sau nu onestă treaba?

Ca să știm și noi cum stau trebile cu România onestă.

PS Informațiile de mai sus sunt din acte și fapte reale, care există în dosarele instanțelor. Am aceste acte și informații.

Share

Alte știri

Astă-vară, chiar în plenul de la Strasbourg al Parlamentului European, Ursula von der Leyen a prezentat un program de case la prețuri sau chirii rezonabile, pe care să și le permită orice cetățean european. Adevărul este că situația locuirii în Uniunea Europeană este gravă. În orașele mari, prețurile și chiriile sunt prohibitive pentru oamenii

Eu sunt binecuvântat cu privilegiul de a-mi purta pașii, gândurile și idealurile de mai mult de 34 de ani pe holurile Facultății de Drept din București, pe sub statuile legislatorilor antici greci și romani, pe lângă magnificele colonade de la intrare și pe sub uluitoarea cupolă a Aulei Magna.

Un nou cadru legislativ pentru insolvență: propunere legislativă pentru armonizarea la nivel european, bazată pe principiile ADN-ului comun al procedurilor de insolvență Un set de principii fundamentale care pot deveni ADN-ul comun al procedurilor de insolvență în întreaga Uniune Europeană a fost prezentat in Parlamentul European

Olanda are o problemă de … bălegar.Suedia, una de … dopuri. Olanda, cea mai „green” țară a UE, are o problemă cu emisiile de metan de la fermele sale de vaci.Cel puțin așa spun studiile – cantitatea de bălegar produsă de vacile din fermele olandeze este de 4 ori mai mare